İnternetten Tehdit Ve Şantaj Suçu

İletişim araçlarının artması ve internet kullanımının yaygınlaşması, bunun sonucu olarak da insanların daha ulaşılabilir olmasıyla birlikte internet üzerinden gerçekleşen tehdit ve şantaj suçu nda artış yaşandığını görüyoruz. İnternetteki sosyal mecralar (Facebook, Instagram, Twitter, Skype, Gtalk, sohbet programları vs gibi) aracılığıyla, webcam yoluyla kaydedilmiş fotoğrafların, videoların, özel yazışmaların ifşası tehdidiyle şantaja uğrayan çok sayıda mağdur var. İnternet kullanan herkesin başına gelebilecek bu durum, Türk Ceza Kanunu’nda (TCK) tehdit ve şantaj başlığıyla suç olarak tanımlanmıştır. İnternet üzerinden şantaj yoluyla yaşanan mağduriyetlere geçmeden önce suçun unsurları ve cezasından bahsetmek daha doğru olacaktır.

Tehdit (TCK m. 106) ve şantaj (TCK m. 107) suçları birbirine benzeyen ve zaman zaman da karıştırılan suçlardandır. Her iki suç tipinde de kişi tehdit edilmektedir. Tehdit suçu, kişinin vücut veya cinsel dokunulmazlığına, malvarlığına yönelik bir saldırı gerçekleştireceğinden bahisle mağduru korkutmak amacıyla işlenen bir suç iken, şantaj suçunda haksız çıkar sağlama kastı ya da bir kimseyi kanuna aykırı veya yükümlü olmadığı bir şeyi yapmaya veya yapmamaya zorlama kastı bulunmaktadır. Bir diğer farklılık ise, şantaj suçunda bir kişinin şeref veya saygınlığına zarar verecek nitelikteki hususların açıklanacağı veya isnat edileceği tehdidinde bulunulmasıdır. Dolayısıyla şantaj suçu, tehdit suçunun özel bir görünümü olarak karşımıza çıkmaktadır.

Online Tehdit Ve Şantaj Suçunun Cezası

Öncelikle, tehdit ve şantaj bir suçtur, her nerede ve ne şekilde olursa olsun tehdide, şantaja taviz verilmemesi ve bu kişilere karşı profesyonel kişilerden destek alınması gerekir. Aksi takdirde taviz tavizi doğuracaktır.

TCK’da basit tehdit suçunun cezası 6 aydan 2 yıla kadar hapis, tehdit malvarlığına yönelik ise 6 aya kadar hapis veya adli para cezasıdır ve soruşturulması şikayete tabidir. Şantaj suçunun cezası ise “bir yıldan üç yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezası” olarak düzenlenmiştir ve soruşturulması için şikayet aranmamıştır.

İnternet Videolu Şantaj

Bilişim teknolojisinin gelişmesiyle birlikte, en sık karşılaştığımız suçlardan birisi de, videolu şantaj dediğimiz şekli ile karşımıza çıkıyor. Sosyal mecralardaki sohbet (chat) programlarında, kişilerin çıplak veya uygunsuz fotoğrafları, videoları webcam ile kaydediliyor, sonrasında ise bu görüntülerin ifşa edileceği tehdidiyle para talep edilerek veya başka uygunsuz taleplerde bulunularak internet üzerinden şantaj yapılıyor.

Whatsapp, Skype, Facebook Üzerinden Şantaj

İnternetten videolu şantaj suçunun işlenmesinde en sık kullanılan programlar Whatsapp, Skype ve Facebook Messenger programlarıdır. Bilindiği üzere bu programlarda, hem görüntülü hem de sesli konuşma ile iletişim sağlanmaktadır. Bu iki uygulama da neredeyse tüm dünyada aktif olarak kullanılıyor. Bu programlar üzerinden arkadaşlık kurma ile başlayan süreç, mağdurun güveninin kazanılmasıyla devam ediyor. Genellikle kötü niyetli kişiler mağdurun güvenini kazanmak için kendisine aitmiş gibi daha önce başka bir mecradan kaydettikleri çıplak veya uygunsuz fotoğraf ve videolarını mağdurla paylaşarak mağdurun rahatlamasını, şüphe duymamasını ve onun da kendi görüntülerini paylaşmasını sağlıyor. Paylaşılan bu görüntüleri kaydeden kötü niyetli kişiler, Facebook, Youtube gibi sitelerde bu görüntüleri yayınlamak ve hatta ailesine, iş arkadaşlarına vs. göndermekle tehdit ediyorlar.

İnternet Üzerinden Şantaja Uğrayanlar Ne Yapmalı?

Önleyici yöntem olarak, öncelikle ifşa edilmesini istemeyeceğiniz görüntülerinizin telefonda veya internet ortamında saklanmamasını veya en azından bunların şifrelenerek saklanmasını tavsiye ediyoruz. Bu görüntüleri kesinlikle tanımadığınız ve güvenmediğiniz kişilerle paylaşmayın. Tabi ki bu yöntemler her zaman önleyici olmuyor. Bir zamanlar güvendiğiniz sevgiliniz ayrıldıktan sonra intikam amacıyla bu görüntüleri kullanabildiği gibi, haberiniz olmadan çekilmiş görüntüleriniz de şantaj aracı olarak kullanılabiliyor.

Hangi mecrada ne şekilde ve kim tarafından olursa olsun internet üzerinden şantaja uğramanız halinde gecikmeksizin profesyonel kişilerden destek alınması gerekiyor. Birçok kişi, videolu şantaj, internet şantaj videosu veya başka şekilde şantaja uğramasına rağmen, utandığı için veya şantaja karşı yapılabilecek bir şey olmadığını düşünerek şantaja boyun eğiyor ve şantajcının isteklerine yerine getiriyor. İşte en büyük hata da burada yapılıyor. Zira, şantaja karşı hem teknik hem de hukuki olarak birçok çözüm yolu bulunuyor. Bunun yanında, şantaja boyun eğmek de bu görüntülerin yayınlanmasına engel olmuyor. Bir süre istediği yerine getirilen şantajcı sessizliğe çekiliyor ancak daha sonra yine bu görüntüleri kullanarak şantaj yapmaya devam ediyor. Yani, taviz tavizi doğuruyor ve şantajcı her geçen gün isteklerini artırıyor.

İnternet ortamında yayınlanan fotoğraf veya video gibi herhangi bir içeriğin bir anda yüzlerce sitede yayınlanması mümkün. Dolayısıyla internet üzerinden herhangi bir şekilde şantaja maruz kalmanız halinde, bu içerik yayınlanmadan veya yayınlandıktan sonra bir bilişim ve hukuk ekibiyle birlikte, tehdit ve şantaj suçuna maruz kalan kişilerin görüntülerinin, şantaj videolarının internet mecralarından kaldırılmasını ve yetkili merciler nezdinde yasal yollara başvurularak şantaj yapan bu kişilerin cezalandırılması yoluna gidilmelidir.

Ayrıca ekoruma şirketi 18 yaşındaki çocuklarla ilgili olarak, sosyal sorumluluk projesi kapsamında içeriklerin kaldırılması noktasında ücretsiz olarak hizmet vermektedir.